Viisi prosenttia taloyhtiöistä on siirtynyt uuteen huoneistotietojärjestelmään

Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Maanmittauslaitoksen mukaan vasta hieman yli viisi prosenttia ts. n. 5 000 yhtiötä on siirtynyt uuteen järjestelmään.
Taloyhtiöitä kannustetaan siirtymään huoneistotietojärjestelmään hallitusti ja hyvissä ajoin.

Mikäli taloyhtiöllä on ammatti-isännöitsijä, isännöitsijätoimistot siirtävät osakeluettelot huoneistotietojärjestelmään. Aina ennen siirtoa taloyhtiöiden tulee varmistaa osakeluetteloidensa ajantasaisuus.

Taloyhtiö tai isännöinti tarkistaa osakeluettelon ajantasaisuuden, siirtää osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään ja tiedottaa tapahtumasta osakkaita. Osakeluettelo sisältää tiedot yhtiön osakkeista ja niiden omistajista.

Siirron jälkeen osakkeenomistajilla on 10 v. aikaa hakea oman omistuksensa sähköistä rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos poistaa paperisen osakekirjan käytöstä ja tieto omistuksesta näkyy jatkossa rekisterimerkintänä huoneistotietojärjestelmässä. Asunnon omistajalla ei yleensä ole kiirettä oman omistuksensa sähköiselle rekisteröinnille. Poikkeuksena ovat asuntokauppatilanteet, jolloin uuden omistajan täytyy rekisteröidä omistuksensa kahden kuukauden kuluessa asuntokaupasta.

Lähde: Maanmittauslaitos / uutiskirje elokuu 2022

Pyydä tarjous isännöinnistä