Uudet energiamerkinnät ja ekosuunnittelusäännöksiä voimaan maaliskuun 2021 alusta

EU:n energiamerkkijärjestelmän uusi versio tulee voimaan maanantaina 1. maaliskuuta 2021. Merkin uudet versiot on tuolloin otettava käyttöön kaikissa vähittäiskaupoissa sekä verkkokaupoissa. Laitteiden energiatehokkuutta kuvaavat merkinnät auttavat kuluttajia säästämään sähköä ja pienentämään hiilijalanjälkeään.  Merkinnät koskevat aluksi neljää tuoteryhmää: jääkaapit ja pakastimet, astianpesukoneet, pyykinpesukoneet ja televisiot (myös erillisnäytöt). Seuraavaksi (1. syyskuuta) tulevat voimaan lamppuja koskevat uudet merkinnät, ja muita tuoteryhmiä tulevina vuosina.

Uudessa versiossa tärkein uudistus on palata yksinkertaisempaan A-G-asteikkoon. Uuden luokituksen vaatimukset ovat tiukemmat ja vain harvat tuotteet yltävät lähtötilanteessa A-luokkaan. Tämä kannustaa valmistajia kehittämään entistä energiatehokkaampia tuotteita. Merkintöihin tulee myös uusia elementtejä, kuten QR-koodilinkki EU:n laajuiseen tietokantaan, josta löytyy tarkempia tuotetietoja. Maaliskuun alussa tulee voimaan myös useita ekosuunnittelusääntöjä, jotka koskevat erityisesti korjattavuutta ja valmistajien velvollisuutta pitää varaosia saatavilla useita vuosia sen jälkeen, kun tuotteita ei enää ole markkinoilla. Kaikki EU:n markkinoilla myytävät laitteet on rekisteröitävä uuteen EU:n laajuiseen EPREL-tietokantaan.

Uusien energiamerkintäsääntöjen lisäksi maaliskuun alussa tulee voimaan uusia ekosuunnittelusääntöjä samoille tuoteryhmille. Ne liittyvät erityisesti tiukempiin energiatehokkuutta koskeviin vähimmäisvaatimuksiin, tuotteiden korjauttamismahdollisuuksien parantamiseen ja kiertotalouden tukemiseen. Valmistajat tai maahantuojat ovat nyt velvollisia pitämään ammattikorjaajien saatavilla tiettyjä olennaisia varaosia vähintään 7–10 vuoden ajan siitä, kun mallin viimeinen laite on saatettu EU:n markkinoille. Valmistajien on pidettävä myös loppukäyttäjien saatavilla tiettyjä varaosia useita vuosia sen jälkeen, kun tuote on poistettu markkinoilta. Tällaisia osia ovat esimerkiksi ovet, saranat ja tiivisteet, jotka soveltuvat ei-ammattilaisten korjauskäyttöön. Osien toimitusaika saa olla enintään 15 työpäivää tilaamisesta.

Lähde: EU Komissio 1.3.2021 lehdistötiedote

Pyydä tarjous isännöinnistä