Pelastuslaki (379/2011) tuli voimaan 1.7.2011. Pelastuslakia on uudistettu sen jälkeen useampaan kertaan ja viimeksi muun muassa pelastustoimen siirtyessä kunnallisesta alueen pelastustoimen järjestelmästä hyvinvointialueiden pelastustoimen järjestelmään vuoden 2023 alusta lukien.
Pelastuslain uudistamisen esiselvityshankeen (SMDro 2019-2078, Lain rakenne ja yhteiset säännökset -raportti; Onnettomuuksien ehkäisy ja valvonta -raportti; Pelastustoiminta -raportti; Varautuminen poikkeusoloihin ja väestönsuojelu -raportti) pohjalta toteutettiin hallintouudistuksen edellyttämien muutosten lisäksi kiireelliseksi arvioidut uudistukset (pelastuslain ensimmäisen vaiheen uudistus), jotka tulivat pääosin voimaan vuoden 2024 alusta lukien.
Nyt käynnistettävän pelastuslain toisen vaiheen uudistuksen valmistelun pohjana on pelastuslain esiselvityshankkeessa selvitetyt ja arvioidut pelastuslain uudistustarpeet, joita ei ole jo toteutettu. Pelastuslain esiselvityshankkeen aineiston lisäksi uudistuksessa huomioidaan muun muassa sisäministeriön vuosina 2022-2023 toteuttamien väestönsuojia (Väestönsuojien nykytila Suomessa) ja väestönsuojelujärjestelmää (Väestönsuojelun nykytila ja kehittämistarpeet: Selvityshankkeen loppuraportti) koskevien selvitysten sekä pelastustoimen materiaalinen varautuminen ja huoltovarmuus – hankkeen johtopäätökset ja lainsäädännön kehittämisehdotukset (https://intermin.fi/hankkeet/hankesivu? tunnus=SM023:00/2022). Hankkeen työsuunnitelmassa linjataan, mitkä esiselvityshankkeessa ja aikaisemmissa muissa selvityksissä ehdotetut muutokset pelastuslakiin toteutetaan.
Lähde: Sisäministeriö
Pyydä tarjous isännöinnistä