Ohjeita remontoitsijalle asbestipurkuun liittyen

Suomessa tehdään jatkuvasti asbestipurkuja normaalina purkuna ja tätä kautta  ihmiset altistuvat asbestille täysin turhaan. Asbestilainsäädäntö velvoittaa kiinteistön omistajan, rakennuttajan (myös yksityishenkilöt) tai muun rakennustyötä valvovan ennen korjaustöihin ryhtymistä selvittää, onko rakennuksessa asbestia. Lisäksi on selvitettävä, missä kohtaa rakenteissa sitä tarkkaan ottaen on, mikä on asbestin laatu ja pölyävyys sekä suositus jatkotoimenpiteistä. Velvoite koskee myös kiinteistöjen huoltoa- ja kunnossapitoa eli töitä, joilla ei varsinaisesti ole tekemistä rakennusalan kanssa.

Asbestia on käytetty Suomessa rakennusmateriaaleissa vuosina 1922–1992. Asbestia on käytetty  mm. putkieristeissä, ruiskutuseristeenä, maaleissa, rakennuslevyissä, ilmastointikanavissa, muovimatoissa, palokatkoeristeissä, ovissa sekä vesikattomateriaaleissa.

Rakennuttajan tai muun, joka ohjaa ja valvoo rakennushanketta on huolehdittava, että asbestipurkutyötä varten tehdään asbestikartoitus. Velvollisuus koskee henkilöä tai organisaatiota, joka ryhtyy rakennushankkeeseen. Käytännössä kaikissa ennen vuotta 1995 valmistuneissa rakennuksissa tulee varmistua sisältävätkö purettavat rakenteet asbestia. 

Lähde: Rakentaja.fi PRO

Pyydä tarjous isännöinnistä